Podstawowy system zdrowia – nowe spojrzenie na kwestie odżywiania z Human Design

kw. 6, 2021

Dieta i odżywianie według Human Design. Trawienie jest wszystkim. Jak powinniśmy jeść mówi Aleksandra Czerwińska.

Mówi się, że dieta i odżywianie są najważniejszymi aspektami naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale skąd wiemy, jakie jedzenie musimy jeść, aby być naprawdę zdrowym? Z każdej strony słyszymy porady i standardy, jakie pożywienie powinniśmy przyjmować. Wielu ludzi latami mierzy się z problemami z wagą i zdrowiem, próbując wszelkich sposób na zmianę. Jedzenie stało się obsesją i największym problemem tego świata. Nadaliśmy mu wielką ważność i postawiliśmy w centrum zainteresowania.

Odżywianie jest ważne, ale chciałabym pomóc Wam spojrzeć na nie trochę inaczej. Human Design oferuje inne podejście do diety i zdrowia, z którym każdy może eksperymentować. Jest wiele czynników w naszym projekcie, które mówi o tym, co i w jaki sposób powinniśmy wybierać. Jednak najważniejszy element to Podstawowy System Zdrowia (PSH – Primary Health System). Mówi o tym, że każdy z nas ma inny układ trawienny. Dzięki temu możemy odkryć, że każdy organizm ma własną determinację, aby zapewnić optymalne zdrowie.

Holistyczne spojrzenie

Najważniejsze jest zrozumienie, że kwestia odżywiania jest bardziej złożoną sprawą. Sam proces wybierania produktów powinien być oparty na naszej Strategii i Autorytecie. To, jakie produkty, w jaki sposób i w jakiej ilości powinniśmy spożywać, zależy od naszego Typu Human Design, definicji w centrach, a także aktywacjach niektórych bram. Nie raz wspominam, że nasz projekt musi być rozpatrywany holistycznie, poprzez łączenie jego kolejnych elementów. Proszę więc Was, byście nie brali wiedzy o PSH na sztywno. To tylko jeden z elementów, który prowadzi nas do naszej prawdziwej natury i jej mechaniki. Wszystko, czego dowiadujemy się o projekcie człowieka, wymaga wdrożenia we własny eksperyment i obserwacji. Każdy z nas jest inni i powinieneś sprawdzić, co działa na Ciebie.

Strategia i Autorytet są podstawą do podejmowania właściwych decyzji. Możesz czerpać wiele korzyści podążając zgodnie z nimi, ale Twoja wyjątkowa podróż, jako unikalna istota, zaczyna się, gdy zaczynasz wchodzić coraz głębiej w warstwy Twojej unikalnej mapy Human Design. Ta podróż wgłąb swojej prawdziwej natury, pozwala Ci na maksymalne wykorzystanie swojego systemu. Jednym z takich elementów jest właśnie sposób odżywania. Okazuje się, że nie do końca ważne jest, co spożywasz, ale w jaki sposób.

W naszym życiu nie chodzi o jedzenie, a o proces trawienia. Spójrzmy na naturę i w jaki sposób ona się zachowuje. Jak wygląda proces spożywania i odżywianie u zwierząt. Kiedy kot domowy łapie mysz, najpierw się z nią bawi. Może to wyglądać zabawnie, ale jest w tym coś o wiele więcej. To proces mechaniczny, który pozwala zwierzęciu przygotować jego soki trawienne na spożycie takiego rodzaju pożywienia. Ten element okazuje się bardzo kluczowy, także w przypadku ludzi.

Dlaczego moja dieta nie działa?

Na świecie mamy mnóstwo zaleceń żywieniowych, programów dietetycznych, ekspertów, którzy starają się stworzyć dla nas zalecenia, które pozwolą nam zachować zdrowie, schudnąć, osiągnąć optymalną sylwetkę czy po prostu czuć dobrze. Ale to nie działa! Przede wszystkim dlatego, że każdy z nas jest inny i tylko my sami możemy wiedzieć, co jest dla nas właściwe. Pojawia się coraz więcej produktów, które mają nam zapewnić zdrowie. Ale tak naprawdę one karmią tylko nasze ego. Przecież bio jest lepsze, niż zwykłe. Jeżeli jest lepsze, to znaczy, że będzie mi bardziej służyć. To wszystko jest nasz umysł. A on nie wie, co jest właściwe dla naszego ciała. Robiąc zakupy zazwyczaj podejmujemy decyzje z poziomu głowy, bo przecież wciąż dookoła słyszymy, co nam służy, a co nie. Co jest lepsze, a co gorsze. Ale to nasze ciało wskazuje nam właściwe wybory.

Myślę jednak, że największym odkryciem jest to, że nie chodzi o to, co jemy, ale w jaki sposób. Sądzę, że wielu z nas może na podstawie własnych doświadczeń, zauważyć tendencje powiązane z faktami o odżywianiu, ujawnionymi przez Human Design. Mało z nas jednak zwraca na to uwagę i jest w stanie zaufać, że to właśnie to determinuje nasze dobre działanie organizmu. Wszyscy jesteśmy uwarunkowani. Nie tak łatwo wydostać się z bulionu informacji, które są podawane z każdej strony. Opartych na badaniach, próbach kontrolnych i wynikach. W istocie nie odżywiamy swojego ciała, a mózg i o tym mówi Podstawowy System Zdrowia. W jaki sposób dostarczać do organizmu odpowiednie informacje, tak by zostały one jak najlepiej przyswojone. PSH jest jednym z elementów Radykalnych Transformacji, ponieważ w jego procesie dosłownie oczyszczamy swój umysł z nagromadzonych uwarunkowań, pozwalając mu wskoczyć na wyższy bieg, ze wszystkimi pozytywnymi konsekwencjami odpowiedniego odżywiania.

Podstawowy System Zdrowia (PHS)

Human Design ujawnia mapę naszego ciała, która opiera się na prostej mechanice i procesach. Wszystko sprowadza się do warstwy energetycznej. Kiedy myślimy o wszystkim wokół nas w kontekście energii, możemy też zupełnie inaczej spojrzeć na odżywianie. Jedzenie samo w sobie jest porcją informacji, ale towarzyszy my także wiele innych czynników związanych z samą jego konsumpcją. Kiedy jednak myślimy o tym, co wydarza się dalej w naszym ciele, wszystko sprowadza się do procesu trawienia i metabolizmu naszego ciała. Zmierzam do tego, że proces trawienia nie tylko determinowany jest przez rodzaj jedzenia, które spożywamy, ale wiele czynników wokół tego. I to właśnie ujawnia PHS. Pokazuje, że odżywianie związane jest z tym, w jaki sposób przyjmujemy informacje, związane z aktem jedzenia.

System Human Design rozróżnia w sumie dwanaście typów układów trawiennych. W zasadzie jest to sześć typów, które posiadają binarną ekspresję. Każdy z nas został zaprojektowany w inny sposób i nasze ciało posiada unikalny sposób przyjmowania informacji i ich trawienia. I w kontekście jedzenia jest to nie tylko skład samego produktu, który spożywamy, ale cały kontekst wokół tego. Dochodzimy więc do radykalnych wniosków, że samo odżywianie nie ma wiele wspólnego z samymi spożywanymi produktami, ale z tym jak się do niego odnosimy. Będzie to dla Ciebie jaśniejsze, gdy zapoznasz się z kolejnymi typami układów trawiennych. Twój właściwy sposób odżywiania jest tak samo wyjątkowy i indywidualny jak Ty.

Rodzaje układów trawiennych według Human Design, które determinują nasz proces trawienia i odżywiania organizmu.

Jaki jest mój układ trawienny?

Tak jak wspomniałam, istnieje 6 układów trawiennych, a łącznie 12 różnych sposobów trawienia. W każdym z sześciu kolorów, które odnoszą się do naszej mechaniki trawienia, mamy warianty lewy – umysł aktywny oraz prawy – umysł pasywny. Warto zaznaczyć, że ciało z umysłem pasywnym potrzebuje mniej pożywienia, niż to z umysłem aktywnym. Umysł aktywny posiada stałego, regularnego dostępu do pożywienia, w przeciwieństwie do pasywnego, który może pozwolić sobie na większe przerwy w dostarczaniu składników.

Dolny trigram kolorów, czyli kolor 1, 2 i 3, odnosi się do warunków, górny – 4, 5 i 6, zaś okoliczności. Śledząc kolejne kolory można zauważyć jak systemy trawienne, stają się coraz bardziej złożone i jednocześnie wrażliwe. Można odnieść to do ewolucji człowieka, który najpierw tylko polował, później zaczął uprawiać, następnie przyrządzać, a następnie dochodziły elementy socjalne i środowiskowe.

Kolor 1 – Łowca

To najbardziej prymitywny układ pokarmowy. Nazywany jest także typem jaskiniowca, ponieważ był to pierwszy układ człowieka. W tym systemie słowem klucz jest APETYT. Głód jest wyznacznikiem, czy należy sięgnąć po jedzenie, apetyt może też pomagać w wyborze konkretnego pożywienia. Wszystko zawsze powinno być rozważane z uwzględnieniem indywidualnej strategii i autorytetu.

W tym systemie ważne jest, by jeść jeden rodzaj pożywienia na raz. I to dosłownie jeden. Czyli jeśli to ma być stek, to ma być po prostu stek. Bez ziemniaczków, sosu, fasolki, czy nawet pieprzu i soli. Po prostu mięso. Ich układy trawienne są w stanie przyjąć tylko jeden rodzaj informacji w jednym momencie. Jeśli jest tego więcej, nie są w stanie sobie z tym poradzić. Osoby z tym systemem będą doceniać proste i powtarzalne jedzenie. Jak bardzo problematyczne może być to w dzisiejszych czasach! Gdy większość z nas łączy składniki na talerzu lub przygotowuje złożone dania. Co więcej, ile dostępnych dziś produktów jest mieszankami. Choćby kawa, która zazwyczaj składa się z dwóch blendów. Te osoby muszą poszukiwać prostych, niełączonych produktów. Ich strategią jest branie jedzenia 1 na 1.

Dla umysłu aktywnego jest to system KONSEKUTYWNY (następujący po kolei). Oznacza to, że powinno jeść się produkty po kolei, jeden po drugim. Czyli jeśli na talerzu są ziemniaki, ryba i sałata, to najpierw należy zjeść wszystkie ziemniaki, później całą rybę i na końcu sałatę. I każdy z tych składników, bez żadnych dodatków, przypraw, czosnku, oliwy. Ziemniaki powinny być nawet gotowane w niesolonej wodzie! Ten system jest w stanie przetworzyć tylko jedną informację w danym czasie. Dokładnie jeden składnik. Tylko w ten sposób jest w stanie wydobyć ważne dla organizmu elementy. Gdy dostaje więcej informacji w jednym czasie, zwyczajnie nie wie o co chodzi i się wyłącza. Nie ważne jak zdrowe i dobroczynne dla nas są te produkty. Jeśli będą jedzone razem, organizm nie będzie w stanie ich opracować.

Dla umysłu pasywnego jest to NAPRZEMIENNY. W takim przypadku można jeść naprzemiennie, czyli zmieniać produkt jeden po drugim. Czyli jeśli weźmiemy ten sam talerz, co wcześniej, można zjeść ziemniaki, później rybę, sałatę i znów wrócić do ziemniaków. Każdy krok powinien jednak skupiać się cały czas na jednym produkcie. Więc bierzemy kęs, gryziemy, połykamy i dopiero sięgamy po kolejny element posiłku.

Kolor 2 – Zbieracz

W tym systemie słowem klucz jest SMAK. Ważne jest, by odkryć, co tak naprawdę się lubi. Jeśli jest coś, co trafi w gusta takiej osoby, może jeść to później codziennie. Ten system nadal nie jest zbyt skomplikowany i dla środowiska zewnętrznego może wydawać się nudny. W sumie dla nich samych także! Po wielu latach uwarunkowań, ciężko wyprzeć opracowaną logikę, że brak różnorodności może służyć. Powtarzalność jest kluczem do rozpoznania informacji przez organizm i wydobywania z nich odpowiednich składników odżywczych.

W przypadku Zbieracza produkty mogą być powiązane z cyklami, dlatego powinny zmieniać się sezonowo. Można to porównać do drugiego stopnia ewolucyjnego, kiedy ludzie zaczęli uprawiać ziemię, hodować zwierzęta i selekcjonować produkty. Dlatego też ich dieta powinna opierać się na lokalnych produktach. Należy zwracać uwagę na pochodzenie, poszukiwać produktów z własnego regionu. Najważniejsze w przypadku tego projektu jest głębokie połączenie się ze swoim ciałem, by poznać jego prawdziwe, niezakłócone głową, preferencje. Wybredność? To właśnie to czym można określić Zbieraczy. I nie ma w tym nic niewłaściwego. Taka jest ich natura.

Osoby z umysłem aktywnym mają system OTWARTY. Takie osoby próbują prawie wszystko, by poznać smak i przekonać się, co jest dla nich odpowiednie, a co nie. W przypadku dzieci może to wyglądać tak, że dotykają one językiem prawie wszystkiego. Czasem, gdy wezmą coś do buzi i im nie smakuje, mogą wypluwać pożywienie. Smak jest dla nich wszystkim, ale są otwarte na początkowe eksperymentowanie z nowymi produktami. W ten sposób osoby z tym projektem tworzą swoje preferencje, by później powtarzać rutynę, tylko z tym pożywieniem, które im smakuje. Ich dieta może być bardzo powtarzalna i opiera się na rzeczach, których smak im odpowiada.

Dla umysłu pasywnego jest to system ZAMKNIĘTY. Oznacza to, że takie osoby nie są otwarte na eksperymenty. Wiedzą co jest dla nich dobre, a co nie i nawet nie otworzą buzi na coś, co otrzymało negatywny status z ich wnętrza. Nie ma co ich przekonywać i namawiać do spróbowania. Taki system jest zamknięty na wszystko, co im nie smakuje. Są oddani swojej żywności i się jej trzymają, nawet, gdy innym wydaje się to monotonne. Jak niesamowite jest to spojrzenie na dzieci, których rodzice mówią: „Skąd możesz wiedzieć, że tego nie lubisz, jak nawet nie spróbowałeś!”. Czy jesteśmy w stanie honorować nasze dzieci jako wyjątkowe istoty i zaufać im, że wiedzą lepiej, co jest dla nich dobre?

Kolor 3 – Transformator

Tutaj wchodzimy już na kolejny poziom, który można odnieść do tego, gdy ludzie zaczęli obrabiać swoje pożywienie. Wchodzimy na kolejny krok ewolucyjny, który wchodzi do kuchni. Słowem klucz tutaj jest PRAGNIENIE. W tym systemie ważne jest, by jedzenie miało odpowiednią temperaturę. Zależnie od tonu mamy CIEPŁY (dla umysłu aktywnego) lub ZIMNY (dla umysłu pasywnego), co odnosi się do temperatury wyższej lub niższej w stosunku do temperatury ludzkiego ciała. Czasem pojawia się tu też odniesienie do medycyny chińskiej, która dzieli pokarmy na wychładzające i rozgrzewające. Warto z tym poeksperymentować i zobaczyć, co działa u Ciebie. W sumie o to chodzi w trzeciej linii heksagramu, by poprzez próby i błędy, znaleźć to, co się sprawdza i wykluczyć to, co nie zdaje egzaminu.

W przypadku temperatury wszystko sprowadza się do jej poziomu w układzie pokarmowym, by aktywować procesy biochemiczne, niezbędne do wydobycia odpowiednich składników odżywczych z pożywienia. Każdy z danych typów ma odmienne warunki w układzie pokarmowym. W przypadku ciepłych potraw, mają one podnieść temperaturę, a w przypadku niskich, obniżyć i nie dopuścić do spalenia tego, co jest dla Ciebie cenne. To znów daje ciekawe spojrzenie na dzieci, choćby te, które są karmione piersią, a mają system trawienny koloru 3 z prawym tonem – zimny. Dziecko może stawiać opór, wypluwać, mieć skurcze czy problemy z trawieniem. Później w procesie uwarunkowania będzie się do tego przyzwyczajało, ale nie będzie otrzymywało odpowiednich składników odżywczych. Nie zdajemy sobie nawet sprawy jak wielkie znaczenie ma wczesne rozpoznanie, jak zaprojektowane są nasze pociechy, by zapewnić im efektywny rozwój. Odżywianie zgodnie z naszym projektem, pozwala nam oczyszczać nasz procesor i pozostawiać go w pełnej sprawności. Nie chodzi tu tylko o inteligencję. Czysty umysł pozwala nam rozwijać się jako w pełni świadome, wrażliwe i różnorodne istoty.

Dieta tych osób powinna być oparta na płynach. Pożywienie w takiej formie jest najlepiej przyswajalne przez ich system trawienny. W przypadku rodzaju zimny mogą być to chłodne smoothie, czy produkty o temperaturze pokojowej, która nadal jest zimniejsza od temperatury naszego ciała. W przypadku projektu ciepły zdecydowanie ciepłe zupy, napoje i inne blindowane mieszanki jedzenia. Transformatorzy mogą mieć wielki potencjał do zmiany struktury swojego ciała, w krótkim czasie. Jeśli zaczną podążać zgodnie ze swoim projektem i systemem trawiennym, ich transformacja będzie działa się w mgnieniu oka. Jednak podobnie zadziała to w drugą stronę, gdy nie będą odpowiednio odżywiać swojego organizmu.

Kolor 4 – Wyznacznik

Teraz przechodzimy do bardziej zaawansowanych systemów trawiennych, które nie są już zależne od warunków, ale od okoliczności. W tych systemach jakość otaczającego nas świata, wpływa na nasze procesy trawienne. Oczywiście nie oznacza to, że wyższe kolory są lepsze od niższych. Po prostu ich mechanika jest inna. Dla tego typu układu trawiennego ważny jest DOTYK. I nie chodzi tu tylko o kontakt fizyczny, ale kontakt z otoczeniem. Warunki środowiska, w którym spożywane jest jedzenie jest tutaj kluczowe. Te osoby mogą lubić dotykać pożywienie, czy to na etapie przygotowywania, czy samej konsumpcji. Ale najważniejsze są okoliczności, jakie towarzyszą spożywaniu. Tutaj weszliśmy na kolejny etap ewolucyjny, gdzie jedzenie stało się elementem spotkań i towarzyszy nam w różnych okolicznościach życia.

W przypadku umysłu aktywnego słowem kluczem jest SPOKÓJ. Te osoby potrzebują, by ich otoczenie było spokojne. Nie do końca chodzi o to, by oni sami byli tacy w sobie, ale odnosi się do tego, co dzieje się wokół nich w momencie spożywania. Jedzenie musi być przyjmowanie w bardziej cichym i opanowanym miejscu. Te osoby mogą preferować posiłki w samotności, bardziej niż w gwarnym towarzystwie lub środowisku. Nie lubią, gdy ktoś lub coś przeszkadza im w trakcie lub próbuje wciągnąć w angażujące konwersacje. Tak samo jedzenie w momentach stresowych lub emocjonalnych u tych osób, może działać na ich niekorzyść. Mogą pojawić się problemy trawienne lub z wagą. Układ trawienny tych osób wymaga spokojnych warunków, by przyswoić efektywnie to, co jest podawane ciału. Ich umysł jest już wystarczająco aktywny i wymaga zwolnienia. Kiedy dzieje się zbyt wiele, ich system jest przeładowany i nie jest w stanie wchłonąć nic poprawnie. Jak trudne staje się to w obliczu rodzinnych spotkań i uwarunkowań, że należy jeść przy wspólnym stole.

Po drugiej stronie, dla umysłu pasywnego, mamy NERWOWOŚĆ. Dla tych osób korzystne jest to całe zamieszanie wokół jedzenia. Potrzebują dodatkowej stymulacji do aktywowania poprawnego działania układu trawiennego. Takie osoby będą preferować jedzenie w towarzystwie, poza domem w gwarnym miejscu lub przed telewizorem. Potrzebują elementu ekscytacji, podwyższonej energii w sobie, by poruszyć swoje soki trawienne. Kolor 3 i 4 nazywany jest energetyczną manipulacją, ponieważ poprzez warunki pożywienia w przypadku 3 koloru lub okoliczności w przypadku 4 koloru, wpływają bezpośrednio na sam układ trawienny. Obniżając lub podwyższając jego naturalną kondycję, poprzez temperaturę jedzenia lub zewnętrzną stymulację.

Kolor 5 – Słuchacz

Tutaj wchodzimy na kolejny poziom związany z częstotliwością otoczenia. Im wchodzimy na wyższe kolory, tym systemy trawienne bardziej wrażliwe. W przypadku Słuchacza słowem klucz jest DŹWIĘK. Praca ich układów trawiennych jest zależna od częstotliwości dźwięków w środowiska. Rozróżniamy dla umysłu aktywnego – WYSOKI, a dla pasywnego – NISKI. I tutaj znów należy to odnieść do własnego eksperymentu, ponieważ może się to odnosić zarówno to poziomu dźwięku jak i jego częstotliwości. Można też dodać tu aspekty częstotliwości/ilości posiłków w ciągu dnia.

W przypadku umysłu aktywnego odpowiednia stymulacja soków trawiennych może wymagać głośnego otoczenia. Takie osoby mogą odnajdywać się przy stole pełnym osób, jedzeniu w zatłoczonej restauracji lub na ulicy. Mogą słuchać także głośnej muzyki w czasie posiłku. Z drugiej strony może odnosić się do częstotliwości dźwięków. To zdecydowanie wymaga przetestowania i obserwacji, co lepiej działa dla konkretnej osoby. Każdy z nas jest inny, a każdy element Human Design wymaga wdrożenia tej wiedzy w życie i sprawdzenia co działa u nas, jako unikalnej istoty.

Układ trawienny ciała o umyśle pasywnym wymaga ciszy lub stymulacji poprzez dźwięki o niskiej częstotliwości. I znów tutaj należy poeksperymentować, co się sprawdza i jaki próg częstotliwości jest najlepszy dla konkretnej osoby. Warto pamiętać, że wszelkie urządzenia elektryczne – telewizory, laptopy, telefony, routery – generują fale o wysokiej częstotliwości. Na szczęście technologia też przychodzi tu z pomocą. W przypadku tego projektu, można wykorzystać słuchawki z opcją redukcji środowiska zewnętrznego. Poprzez ciszę lub stymulację odpowiednimi falami dźwiękowymi organizm jest w stanie wchłonąć składniki odżywcze.

Kolor 6 – Obserwator

To najbardziej zaawansowany i jednocześnie wrażliwy system trawienny. Im wyżej wchodzimy tym z jednej strony, możemy więcej kombinować i mieszać odnośnie samych składników, ale z drugiej mamy większą czułość w stosunku do otoczenia. Słowem kluczem jest tu ŚWIATŁO. Jak nietrudno się domyślić odnosi się bezpośrednio do warunków świetlnych, które panują w otoczeniu. Dotyczy to głównie promieniowania UV, czyli światła naturalnego, ale sztuczne także może mieć znaczenie.

W przypadku umysłu aktywnego jest to BEZPOŚREDNI. Są to osoby, które są stworzone do trawienia w godzinach dziennych. Mogą lubić spożywać posiłki w pełnej ekspozycji na słońce, gdyż światło stymuluje ich układ trawienny. Chodzi tutaj często o bezpośredni kontakt światła ze skórą. Te osoby powinny unikać jedzenia po zmroku. Ich układy trawienne zdecydowanie nie pracują w ciągu nocy.

Dla umysłu pasywnego jest to system NIEBEZPOŚREDNI. W przypadku tych osób, ich układ trawienny działa wydajnie, gdy nie ma kontaktu ze światłem. Zwłaszcza tym naturalnym. Co oznacza, że posiłki powinny być spożywane przed wschodem Słońca i po jego zachodzie. W ciągu dnia nie powinny być przyjmowane żadne kalorie. A to możliwe, ponieważ systemy z umysłem pasywnym są zdolne do poszczenia i nie potrzebują tak dużej ilości pożywienia, jak umysły aktywne. W ciągu dnia powinny spożywać tylko wodę. Nawet po zmroku, będąc w restauracji, te osoby mogą preferować miejsca bardziej zacienione, bez sztucznego światła oddziałującego bezpośrednio na nie. Nic dziwnego, gdyby te osoby nawet w przypadku innych aktywności unikały pełnej ekspozycji na słońce.

W diecie nie ma znaczenia co jemy, a w jaki sposób. Odżywianie i trawienie zgodnie z Human Design.

Proces oczyszczania

Każdy z nas został zaprojektowany, by być wyjątkowy. PSH jest jednym z elementów Radykalnych Transformacji – narzędzi, które pomagają nam w procesie powrotu do prawdziwego siebie. Od wczesnych lat dzieciństwa nazbieraliśmy wiele uwarunkowań, które odkładają się w naszym ciele na poziomie komórkowym. Eksperyment z własnym, unikalnym układem trawiennym pozwala nam oczyszczać nasze ciało z nagromadzonych przez lata programów. To pozwala nam odkrywać, coraz bardziej naszą indywidualną moc i potencjał. Podążając za swoją strategią i autorytetem oraz dokładając do tego kolejne elementy systemu Human Design, coraz bardziej zbliżamy się do wyjątkowej osoby, którą zostaliśmy zaprojektowani, by być.

Prawdopodobnie znajdzie się wiele osób, które nieświadomie wyczuwają swój własny układ pokarmowy. Ja dokładnie tak miałam, ale nie przywiązywałam do tego tak wielkiej uwagi. Zauważałam pewne okoliczności i łączyłam kropki. Ale jak większość z nas, byłam uwarunkowana społecznie, co powinnam jeść, jak i co wypada. Nie jest to łatwe zadanie i może wiązać się z konfliktami społecznymi. Nie wszyscy zrozumieją, że nie chcesz jeść przy wspólnym stole, bo wolisz spożywać w ciszy lub spokoju, albo że jesz tylko po zmroku. Jeszcze większe światło rzuca to na żywienie dzieci. Mamy wiele zaleceń na temat odżywiania rozwijających się istot. Wydaje nam się, że wiemy lepiej, co jest im potrzebne, by zdrowo się rozwijać. Niestety często działamy niezgodnie z ich wyjątkową naturą. Musimy nauczyć się szanować siebie jako różnorodne istoty. Nikt z zewnątrz nie jest w stanie wiedzieć lepiej, co jest nam potrzebne, niż nasze własne ciało. Możemy w nieskończoność powielać uwarunkowania, lub stanąć w swojej świadomości i pozwolić rozwijać się nowemu pokoleniu w pełnej sile, od pierwszych dni życia na ziemi.

Kult idealnej sylwetki

Na koniec chciałbym dodać jeszcze coś w temacie kultu idealnej sylwetki. Nawet, gdy będziesz podążał zgodnie z mechaniką swojego ciała i objawiał się jako wyjątkowa istota, nie stawiaj sobie oczekiwań. Wizja idealnej sylwetki to twór zhomogenizowanego świata. Tak naprawdę nikt z nas nie wie, jak zostało zaprojektowane jego ciało. Sądzę, że nie ma jednego wzoru na wygląd człowieka, tak jak podaje nam to uwarunkowane społeczeństwo. Jedni mogą być szczupli, a dla innych naturalne będą zaokrąglone kształty. Nie skupiajmy się na tym, jak wyglądamy w lustrze, tylko jak się czujemy, jako autentyczna istota. Każdy z nas jest piękny, bo jest jedyny w swoim rodzaju. Tak jak pokazuje nam Human Design poprzez nasz bodygraph, tak samo na zewnątrz każdy z nas jest zupełnie unikalny.

Pamiętaj, że życie to Twój własny eksperyment. Podstawy System Zdrowia to tylko jeden z elementów, mówiących o sposobie odżywiania. Pamiętaj, że powinien on być rozpatrywany w szerszym kontekście. Odnosić się do Twojego Typu, Strategii (przeczytasz o nich w artykule: Co mówi o mnie Typ w Human Design?), Autorytetu (Jak podejmować właściwe decyzje? Autorytet w Human Design), a także definicji w Twoim projekcie. Jeśli chciałbyś poznać swój projekt układu trawiennego – napisz do mnie. Ten aspekt leży w głębszych warstwach Human Design i wymaga odpowiedniego odczytania, a przede wszystkim bardzo dokładnej daty urodzenia. Jestem także ciekawa, jakie są Twoje spostrzeżenia w tym temacie. Będę wdzięczna za Twoją opinię w komentarzu lub w wiadomości na Instagramie.

  Alexandra Czerwińska

Czytaj więcej

Pułapki naszego umysłu – duchowość przez duże 'D’

Pułapki naszego umysłu – duchowość przez duże 'D’

Nowa Era otworzyła nowe spojrzenia na duchowość. Coraz więcej ludzi szuka odpowiedzi i rozwiązań, wchodząc w różne systemy. Jednak nie każda ścieżka prowadzi do faktycznej transformacji. Często to tylko kolejna iluzja umysłu.